Highcon

De introductie van digitale technologie in de druk- en verpakkingsindustrie is geleidelijk verlopen. Wanneer u kijkt naar het end-to-end proces, is prepress nu volledig 100% digitaal. De acceptatie van digitaal printen is veel minder - maar groeit in een snel tempo van jaar tot jaar. Alleen de post-press sectie bleef consequent analoog, terwijl de behoefte aan hoogopgeleide werknemers, hoge kosten en een tijdrovende, complexe supply chain bleef bestaan.

Aan de andere kant vereist marktsegmentatie, per regio, taal, seizoen, leeftijd of geslacht, vanuit het perspectief van de klant steeds kortere print- of verpakkingsruns, maar in een nog veeleisender tempo. Time-to-market is van cruciaal belang, terwijl de levensduur van het product voortdurend korter wordt. De belangrijkste bottleneck in het afwerkingsproces - voor printers, converters en handelsafwerkers - is het vouwen en snijden, vanwege de stansvorm, dit vertraagt ​​het hele proces. De prijs van de dobbelsteen, de timing van levering, het transport is meestal allemaal afhankelijk van een externe leverancier. En als u wijzigingen of reparaties aan de matrijs nodig hebt - wat ongeveer 40% van de tijd het geval is - moet u de cyclus opnieuw doorlopen. En als alles klaar is, is de tijd die nodig is om te stansen op de stansmachine en niet te vergeten de opslag in grote magazijnen duur en niet erg vriendelijk voor het milieu.

Het antwoord is een digitale oplossing die in eigen huis, onafhankelijk van een externe toeleveringsketen, voldoet aan de kwaliteit van het analoge proces, maar sneller, schoner, groener en winstgevender is. De digitale snij- en rilmachines van Highcon® Beam en Euclid zijn ontworpen om alleen deze problemen op te lossen.

 

De Highcon™ Euclid digitale ril- en stansmachine is voortgekomen uit het besef dat digitale productietechniek veel voordelen heeft voor de grafische nabewerking. Zeker voor vouwkarton en bijzondere stansvormen.

De eerste revolutie in deze machine is de scheiding tussen stansen en rillen. De conventionele stansvormen bestaan uit stans- en rillijnen en de industrie is hieraan gewend. Rillen en stansen zijn echter twee verschillende processen met elk eigen vereisten. Door het scheiden van rillen en stansen zijn veel beperkingen aan stansvormen weggenomen.

Door het scheiden van de twee processen en het stansen volledig variabel te maken krijgen stansers meer flexibiliteit, creativiteit en meer mogelijkheden om de vragen van hun opdrachtgevers sneller te beantwoorden. Niet alleen kunnen er complexere en fijnere vormen geproduceerd worden; er is minder afval en minder kosten.

Maar hoe werkt het?

Rillen

Rillen gebeurd met de gepatenteerde Digital Adhesive Rule Technology (DART). De data voor de rillijnen wordt geïmporteerd via een DXF bestand. De Euclid software wordt omgezet in printdata waarna volgens een 3D-printing principe polymeerlijnen op een om een cilinder gespannen folie worden aangebracht. Zodra de polymeer via UV-licht is uitgehard kan de productie beginnen.

Het stansen (of snijden) van het papier gebeurd bij een bundel van zeer krachtige CO2 lasers gecombineerd met geavanceerde spiegels en lenzen. Dit snelle en krachtige systeem werkt op basis van een digitaal DXF-bestand.

De snijlijnen kunnen per vel gevarieerd worden, di geeft veel nieuwe mogelijkheden; slechts de creativiteit van de ontwerper is de begrenzing. De precisie van de laserstralen maakt ook fijnere details mogelijk dan bij conventioneel stansen. Verdere mogelijkheden zijn het etsen van tekst of het on-the-fly variëren van perforatielijn en het uit- en aanzetten van nicks.

Productieproces

Tijdens productie worden vellen vanaf de invoertafel naar het DART station getransporteerd. Onder de Dart cilinder waar de folie met rillijnen omheen gespannen is bevindt zich een 2de cilinder met een uniek rubberdoek. De rillijnen worden in het papier aangebracht door een samenspel van beide cilinders. De rillen zijn van zeer hoge kwaliteit en de producten kunnen zonder probleem verwerkt worden in automatische vouwplakmachines en automatische vulmachines.

Na het rillen passeren de vellen het stansstation en gaan ze door naar de automatische uitvoertafel. De Euclid III kan tot B1 formaat vellen verwerken, de Euclid IIIS is geschikt voor formaten tot B2.

Met de laser kunnen rillijnen gesimuleerd worden; dit is ideaal voor het stellen van de lijnen op het drukvel voordat de daadwerkelijke productie begint.

Strippen

De Highcon Euclid III heeft een optionele ingebouwde stripping module. Deze module verwijdert automatisch de door de lasers gesneden stukken materiaal. De ge-optimaliseerde algoritmes voor het snijden en het nieuwe substraat systeem zorgen voor zeer strakke en gladde snedes, essentieel voor gecompliceerde stansvormen.  Met de stripping module heeft u geen aparte werktuigen meer nodig en verhoogd u de productiviteit van de machine.