Shopping Cart

Prijsstijging Isopropyl-Alcohol: Versterkte focus op alternatieven voor offsetdruk

De corona-crisis heeft ook een enorme impact op de grafische industrie. Naast aanzienlijke afnames in bestellingen, hebben gebruikers van offsetdruk te maken met een vermenigvuldiging van IPA-prijzen en een slechte beschikbaarheid van industriële alcohol. Alternatieven zoals vervangers en concepten voor alcoholreducering of alcoholvrij printen komen dan ook in beeld. Passende technologische oplossingen kunnen door IPA-reductie de kosten op lange termijn verlagen en de duurzaamheid van de productieprocessen verhogen. technotrans SE uit Sassenberg adviseert daarom een effectieve vochtmiddel filtratie en een zo hoog mogelijke processtandaardisatie.
“Alcoholreductie is een voortdurend onderwerp dat door de huidige gezondheidscrisis nog belangrijker wordt”, zegt Ulrich Meitinger, Area Sales Manager bij technotrans. Talloze chemische bedrijven hebben hun productie overgeschakeld op medische producten zoals desinfecterende middelen, de beschikbaarheid van IPA is internationaal slecht en de literprijzen zijn verveelvoudigd. De juiste technologie is momenteel de enige remedie: “Met passende oplossingen kunnen printers niet alleen kosten besparen, maar ook onafhankelijk zijn van schommelingen op de IPA-markt”, zegt Meitinger.
Isopropylalcohol heeft een aantal positieve eigenschappen voor offsetdruk. Het vermindert onder andere de oppervlaktespanning, waardoor het transport van de dempende oplossing wordt vergemakkelijkt, door verdamping heeft het een verkoelend en ook reinigend effect. Om het gebruik van IPA met succes te reduceren en de kwaliteit van de afdrukresultaten constant te houden, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden – van constante waterkwaliteit tot de juiste IPA-meting en temperatuurregeling van de inkteenheid. “Printers kunnen een merkbare IPA-reductie bereiken door de filtering van het vochtwater en een constante waterkwaliteit”, zegt Meitinger.

Vochtmiddel-fijn-filtratie voor stabiele printprocessen
Verbeterde filtering van het vochtwater voorkomt vervuiling van het vochtwatercircuit of vertraagt het op zijn minst aanzienlijk. Effectieve filtratie verlengt ook de levensduur van het vochtwater en de behoefte aan verbruiksartikelen zoals water, IPA en additieven neemt af. Dit verlaagt op zijn beurt de onderhouds- en onderhoudskosten op de drukpers en op het gehele koelsysteem. Met de series alpha en beta.line biedt technotrans efficiënte oplossingen die gemakkelijk achteraf kunnen worden aangebracht.
“Over het algemeen geldt: hoe hoger de standaardisatie, hoe stabieler de processen – en dat begint al met het water”, legt Meitinger uit. Water met een te lage totale hardheid kan leiden tot problemen in het emulgeergedrag en drogen, terwijl te hard water permanente stortingen (Ablagerung) veroorzaakt in de koel- en inkteenheid. Met behulp van een omgekeerde osmose gevolgd door verharding bereiken gebruikers een constante waterhardheid. Het additief voor de dempende oplossing kan dan optimaal worden aangepast aan een constante waterkwaliteit en wordt daarom niet blootgesteld aan invloeden van inconsistente watercomponenten.
Alcoholvrij printen met vervangende middelen
Het is ook mogelijk om volledig zonder isopropylalcohol te printen, maar met meer moeite. Hiervoor moet het doseerssyteem omgesteld worden naar alcoholvervangers. Daarnaast moeten de walsoppervlakken en instellingen evenals de kleuren vaak worden geoptimaliseerd. technotrans heeft ook bijbehorende producten in haar portfolio die altijd precies en specifiek zijn ontworpen voor de respectievelijke productieomstandigheden.

technotrans biedt ook uitgebreide systeemtests om de huidige status vast te leggen en om optimalisaties zoals IPA-besparingspotentieel op basis hiervan te identificeren. “Het komt voor dat de regelmatige inspectie en het onderhoud van de systemen in de praktijk een beetje achterloopt en dat de eerder gemeten waarden door vervuiling en andere factoren niet meer kloppen”, zegt Meitinger. Een exacte meting daarentegen maakt duurzame procesoptimalisatie mogelijk die leidt tot meetbare energie- en ressource besparing.