Shopping Cart

De MGI Alphajet 2.0 multi digitale pers.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

MGI’s AlphaJet B1 inkjet-drukpers verschilt wezenlijk van zijn voorgangers. De vraag is echter of de AlphaJet zijn tijd vooruit is, of dat andere technieken het systeem weer zullen inhalen.

Twee jaar na de presentatie van deze innovatieve machine in Drupa, introduceerde MGI de revolutionaire AlphaJet digitale drukpers tijdens een show in Parijs.

Het prototype was een modulaire productielijn die op gestreken papier naast zwart-wit ook in kleur kon afdrukken, folie en vernis kon aanbrengen, en labels kon printen, en dat in slechts één daorgang. MGI noemde deze machine “de universele print-fabriek” om aan te geven dat zij alles kon afdrukken, en dus niet alleen inkt op papier. Terwijl tijdens Drupa de AlphaJet nog maar een conceptversie was, had deze zich ten tijde van All4pack in Parijs reeds ontwikkeld tot een B1-formaat-drukpers gericht op de kartonverpakkingsmarkt. “Er is nog maar weinig over van de drukpers die in Drupa werd getoond, alleen de circulaire doorvoer is nog ongewijzigd”, aldus Victor Abergel.

Tijdens de show in Parijs was de Alphabet geconfigureerd voor vierkleurendruk, flood- en spot-vernisdruk, warmfoliedruk, hoogglans-vernisdruk, en hologramdruk, waarbij slechts twee doorgangen nodig waren.

In deze configuratie werden de witte inkt en de vernis aangebracht met een UV-piezo-printkop, en werd het vierkleuren element – bestaande uit inkt op waterbasis – door Memjet’s Durajet printkoppen aangestuurd. MGI’s ervaring en expertise op het gebied van digitale opmaak, foliedruk, en bijvoorbeeld het aanbrengen van meerdere lagen vernis voor een structuureffect, zijn in de machine terug te vinden.

De AlphaJet is voorzien met een nieuwe generatie Memjet printkoppen. Deze technologie werd een jaar geleden al aangekondigd, en kortgeleden zijn er een groot aantal nieuwe partnerschappen met Memjet bekend gemaakt. De meeste betreffen uitbreidingen van samenwerkingsverbanden met bestaande partners op het gebied van label-printen en het bedrukken van flexibele verpakkingen. De samenwerking met MGI vormt een doorbraak in de lancering van de Duralink-kop op de industriële printmarkt.

Voor het vervaardigen van verpakkingsmateriaal  voor voedingsbedrijven, die vaak huiverig zijn voor het gebruik van UV-inkten, dient te worden gewerkt met inkt op waterbasis. De Duralink printkop werkt volgens de thermische drop-on-demand-technologie, waarbij 1600 druppels per 2,5 cm kunnen worden aangebracht met vijf niveaus van redundantie per spuitkop. Voorts heeft de Duralink printkop dankzij zijn nieuwe ontwerp een langer leven dan de Memjet Versapass, een eerste-generatie printkop.

De doorvoersnelheid van de AlphaJet is 1,800-B1-drukvellen per uur. Alhoewel de AlphaJet wat dit betreft langzamer is dan de Heidelberg Primefire 106 of de Landa S10, heeft de MGI-machine door zijn additionele module een doorgang minder nodig voor het bedrukken van karton.

De AlphaJet verschilt van de standaard digitale drukpersen ook in de manier waarop de te bewerken drukvellen door de machine worden getransporteerd. Elke plaat die een vel transporteert kan zichzelf computergestuurd onder een station heen bewegen. Hierdoor kan elke plaat zijn eigen snelheid aanhouden en bijvoorbeeld pauzeren wanneer het drukvel langduriger dient te worden bewerkt. Verder kan het vel op precies de goede snelheid langs de printkoppen gaan, al naar gelang het proces of het materiaal. En door de controle-software kunnen afwijkingen wat betreft rek of krimp van de opdruk tot slechts 5 micrometer worden beperkt.

Bij deze transporteer-methode wordt geen gebruik meer gemaakt van de conventionele grijpers, waarmee zich slechts een beperkt aantal materiaalsoorten door de printer kunnen bewegen.  De nieuwe AlphaJet kan dan ook op veel meer verschillende materialen afdrukken, zoals gevouwen karton, golfkarton, plastics, en synthetische stoffen. Voor de Memjet-printkoppen wordt daarbij eerst een gelijkmatige primer aangebracht om de aanhechting van de inkt te optimaliseren.

“Memjet is gekozen als leverancier omdat zij wereldleider en koploper is in de ontwikkeling van de digitale printtechnologie. Memjet staat voor de combinatie van een ongeëvenaarde print-snelheid, eenvoud, en betaalbaarheid, en tilt de mogelijkheden op het gebied van het kleuren-printen naar een nieuw niveau. Met haar DuraLink-ontwerp en –printkoppen heeft zij een baanbrekende kerntechnologie ontwikkeld”, aldus MGI.

Er kunnen verschillende nieuwe functie-modulen aan het systeem kunnen worden toegevoegd, bijvoorbeeld voor het printen van RFID-chips, NFC-chips, en hologrammen, of bedrukken van opvouwbare Oled-schermen. Door middel van de piezo-printkop waarmee zilver of zelfs grafeen-inkt kan worden aangebracht, kunnen elektronische circuits worden geprint. MGI kan voor het printen van elektronica putten uit de ervaring van haar Ceradrop-afdeling.

De AlphaJet B1 inkjet-drukpers heeft tijdens de All4Pack-beurs de Innovation Award van 2018 gewonnen. De volgende stap is nu het testen van meerdere configuraties in een bedrijfsomgeving, alhoewel hier nog geen officiële aankondigingen over zijn gedaan. MGI heeft een geschikte locatie gevonden, maar heeft hier vooralsnog geen informatie over naar buiten gebracht. Wij verwachten eind 2019 wel te gaan beginnen met de verkoop van de Alphajet B1, waarbij de configuratie de prijs van de machine zal bepalen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_tta_pageable][vc_tta_section title=”Sectie 1″ tab_id=”1544710743233-4dc1103c-30af”][vc_single_image image=”6959″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Sectie 2″ tab_id=”1544710743251-39f20490-7b5e”][/vc_tta_section][/vc_tta_pageable][vc_single_image image=”6960″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”6961″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]